pátek 14. listopadu 2008

Kterak Gruzie přišla o Osetii, a Česko o radar v Brdech

První věc která Vás napadne, když přistanete ve Spojených Státech, je že jsou jiné než Česko. Jsou větší.
Představte si třicet Topolánků, třicet Paroubků, a i třicet Čunků. Ale jsou jiné i jinak.Není tam ani jeden Schwarzenberg, protože on je stvoření Starého světa, a i Nová Evropa je část Starého světa. Zato jsou tam věci jiné, zde v Česku nevídané, jako budhistické chrámy, mešity a museum o stvoření světa, jak je popsáno v bibli a o tom jak Eva a Adam žili před tím osudným jablkem (viz obrázek vlevo). O anti-inteletualismu a u nás nevídané náboženské horlivosti se u nás psalo mnohokrát, nedávno zde , a ač autor má pravdu, nezmiňuje se o tom, že amerika je také sídlem intelektuálů, jako jsou, vzato z leva do prava Chomsky, Fukyama a byl W.F. Buckley a že má mnohem více než 30 Nobelistů, ve všech oborech vědy. Ve výzkumáku kde jsem kdysi pracoval byly na zdi vyvěšené Myšlenky Blaise Pascala. Může být něco intelektuálnějšího?

Každá zpráva, kterou o Americe čtete, i každá návštěva, je jen střípek nesmírně rozmanité mosaiky. Proto, pokud chci načrtnout význam Obamova vítězství, musím použít obecných slov a frází, kterým se jinak vyhýbám. Je to konec jedné epochy a začátek nové. Nejenom proto, že zvolením afroameričana a intelektuála překročili Američané své obvyklé předsudky a obavy. Nejenom proto, že jde zde o nástup nové generace, která si nepamatuje vrchol Studené války a vyrostla s Internetem. McCain, hrdina Vietnamského konfliktu neumí poslat email. Obama řídil celou svou kampaň přes internet, způsobem který budoucí kandidáti budou studovat a užívat a který si vysloužil obdivná slova a uznání i od ředitele firmy Google. Nic z toho není epochální. Vstupujeme do nové epochy protože zemřel sen o SSSP, což není zpackaná zkratka pro Sovětský svaz. Ten sovětský sen zemřel v roce 1998. Je to zkratka pro Jedinou přežívajíci supervelmoc (Sole Surviving SuperPower) - zkratka pro unilateralism. Sen o Pax Americana, o sen o hodné a mocné říši, která povede svět do lepších zítřků.

Jestli zní trochu povědomě, není to náhoda. Neokonská filosofie nevyrostla na Americké půdě, v níž se tradičně pěstuje tvrdý pragmatismus, ale v Rusku . Jeho zakladatelé, Trockisté, kteří imigrovali z Ruska, se překlopili z extrémní levice do extrémní pravice, a pak postupně nabývali vlivu. Za Bushů se zmocnili kontroly Republikánské strany. Jejich vliv nebyl omezen na Republikány. Carterův "odborník" na zahraniční politiku, Zbyňek Brzezinski napsal knihu "Velká šachovnice" o tom jak US může získat kontrolu nerostného bohatství středního a dálného východu a stal duchovním otcem Al Kajdy, když nechal naučit Afgánské boží bojovníky jak sestřelovat helikoptéry. Sovětské helikoptéry, ovšem. Tím se mu podařilo připravit Rusy o válku v Afghánistánu a z získat ji pro USA a jejich spojence. Poláci holt mají talent na zahraničí politiku stejně mizerný jako Češi.Ale opravdový rozkvět neokonských teorií nastal až za Bushe mladšího. Rumsfeld, Wolfowitz, Cheney, ... dostali rozhodující místa, vyhlásili Bushovu doktrínu a začali uskutečňovat plány na světovládu. Militarisace vesmíru, protiraketové rakety, nové základny NMD rozseté po celém světě. Robotické zbraně, bezpilotní letouny, hvězdné války...
Graf nalevo ukazuje vývoj národního dluhu Spojených států od druhé světové války, jako procento Hrubého národního produktu. Kliknutí ZDE Vám přinese další čísla. Polovina rozpočtu jde na 'obranu'. Polovina všech světových výdajů na obranu je v USA. Dluh je 10 trilionů celkem, 30000 dollarů na osobu. V Americe trillion je E12 = 12 nul za jedničkou To, i v amerických poměrech, jsou vážné peníze.

Ovšem všechny tyto výdaje jsou nezbytné, neb žijeme v nebezpečném světě. Muslimští fanatici chtějí ovládnout svět a Rusové se nezměnili a nikdy nezmění. Stará garda to ví dobře. McCain řekl, že když se podívá do Putinových oči, vidí tam tři písmena: K.G.B. U nás to ví všichni disidenti: Havel, Schwarzenberg, Zdeněk Svěrák, Vondra,..na obou stranách politického spektra. Ani se nemusí na Putina kouknout. Jen zavřou oči, a písmenka K S T B G B jim tančí mezi vzpomínkami na mládi a fragmenty dětských pohádek o čertech a loupežnících.
Ale v Americe, někteří naivní holobrádci si začali myslet, že jsou i jiné problémy, které neleží na ose zleva doprava. Jako Změna klimatu a nedostatek energie: Má vláda dát dotace na elektrická auta, nebo na jaderné elektrárny, sluneční panely, a mezinárodní spolupráci na objevení nových zdrojů energie ?? Peníze, peníze. Peníze a priority.

Protože v Americe nemají tak moudré státníky, kteří ví, ze změna klimatu je jen nové náboženství a velký šwindl, ani tak chytré a pričinlivé novináře, kteří by to masám vysvětlili, lid začal váhat a kolísat, ba i reptat.

V roce 2006 jsem napsal " V roce 2008 budou voliči v USA hlasovat o velké otázce mezinárodní politiky: Budou Spojené státy pokračovat v neokonském programu unilaterálních akcí, anebo se znovu přikloní ke spolupráci v organisacích kolektivní bezpečnosti, jako jsou NATO a OSN? Pokud volby vyhrají Demokraté, Bushova doktrína bude opuštěna. Je dokonce možné, že celý neokonský program bude zavržen a stane se jen episodou, jakou kdysi byla éra McCarthyho..

I neokoni to věděli a proto pro tyto klíčové volby v roce připravili zvláště chytré a přesvědčivé Říjnové překvapení.Říjnové překvapení je již tradičním rituálem presidentskych voleb: V posledním měsíci před volbami se stane něco neočekávaného, něco co změní náladu v zemi, a připomene voličům, že žijeme v nebezpečném světě. Může pomoci kterékoli straně, ale obvykle zvrátí volby ve prospěch Republikánů, kteří kladou větší důraz na nebezpečí zvenku. Demokrati kladou větší důraz na vnitřní problémy, jako je zdravotnictví a školství a lovení ryb.

Příprava překvápka začala již za Růžové revoluce v Gruzii v roce 2003. Útok na Osetii byl načasován tak aby v měsíci před volbami, tedy v Říjnu, "válečný hrdina McCain" vynikl jako protiklad k Obamovi, který měl být představen veřejnosti jako "apeaser", (usmiřovatel a kapitulant, jakým byl Chamberlain v roce 1938), tedy člověk neschopný se postavit silou proti Ruské agresi. Již před útokem si McCain vytvořil obraz jako "Přítel Gruzijského lidu", který si denně telofonoval s Shakasvillem, a a sdílel s ním i politické poradce

"Invase do Gruzie, ukazuje,že potřebujeme vedení, které má zkušenost " volali titulky neokonských novin, po tom co ruské tanky projeli tunelem, mezi Severní a Jižní Osetií , který Gruzie 'zapoměla' zabezpečit nebo zablokovat.

Důvod proč "Říjnové překvapeni" nevyšlo, nebo dokonce, že se vybarvilo proti jestřábí straně McCaina-Palinové , byla neočekávaná intensita finanční krise, která vypukla propadem bursy začátkem Října. Finanční systém byl již podemletý. Byla to "bublina trhu s realitami", která držela v křehkou skořápku nad ohromnou podzemní dutinou vytunelovaného hospodářství. Krize v Gruzii, byla tím posledním otřesem půdy přes propadem.

Obavy z Ruské agrese nahradili obavy lidí o to zda budou schopni zaplatit hypotéku a o to že přijdou o práci a o dům v němž bydlí. McCain řekl na Fox News TV (jež je politicky zabarveno jako u nás iDnes na propagaci neokonských myšlenek) v té době o Gruzijské krizi: "Tenhle film jsme již viděli v Praze a Budapešti" což byla narážka na Ruské invase v letech 1968 a 1956. ".
Ale voliči slyšeli, to co stále opakovala Demokratická media, totiž "McCain hlasoval pro Bushovu politiku v 95% v všech hlasování v senátu". Ta hlasování vedla k tomu, že Bushova vláda utrácela na válku v Iráku $5000 (100 000 Kč) každou vteřinu, po sedm let, celkem tři triliony dolarů a při tom benzin u pumpy se vyšplhal na $4 za galon (.83 €/litr).

Na konec Gruzie prohrála a hypotéka vyhrála. A a tak Gruzie přišla o Osetii, a jak Česko přišlo o rada v Brdech. Gruzie asi přijde brzy i o Shakasviliho, vzhledem k tomu americká media zrovna objevili že on byl ten agresor Neokonští souputníci v české politice se ale nemají čeho obávat. Nanejvýš se zapíší do toho zlatého rámu těch, kteří se zasloužili o pomníky české historie.

Abychom zachovali novinářskou neutralitu, je třeba dodat, že jak Darwinova teorie vývoje druhů, tak všelijaké teorie o Říjnových překvapeních jsou jen teorie. Ovšem jsou to teorie, které dobře vysvětlují všechna známá fakta. Nicméně, alternativní vysvětlení, totiž zde šlo o nadpřirozené zásahy do běhu historie, tedy o zázraky,je také možné. Každý si musí vybrat vysvětlení, které nejlépe odpovídá její filosofii či víře.

Žádné komentáře:

Okomentovat