neděle 16. listopadu 2008

Kdo vyhrál Studenou válku?Potřebujem druhé kolo?

Foto:Boží bojovník v Afghánistánu s odpalovačem raket Stinger .

Během studené války dvě supervelmoci, dva hráči, US a SU, se řídili doktrínou MAD (cz) v níž, žádná strana nemohla zaútočit, ani jednostraně odzbrojit. Teoreticky, situace je popsána matematickou teorií her jako Nashova rovnováha: není dobrá, ale je nejlepší z toho co lze bezpečně docílit. Názorně a lidově, mocnosti byly přirovnány ke dvěma protivníkům, kteří sedí ve bazénu naplněném benzinem. Každý drží zapálenou zápalku a říká "Jen si něco zkus, a já ji pustím"; Byla to doba plna napětí, které se ale vybíjelo jen v zastupitelských válkách, v Kongu, Angole, Somálsku, Afghánistánu (viz foto)atd. Logika MAD rovnováhy nedovolí žádné straně jednostranně odzbrojit, ale dovoluje oboustranné zmírnění či zvyšování napětí.

Po tom co Gorbačev opustil Brežněvovu doktrínu, a propustil evropské satelity se zajetí, následovalo překvapení a pak zmírnění. V tom lidovém příměru bychom mohli říci, že jeden z protivníků sfoukl zápalku a řekl "Možná bychom o tom měli mluvit". Po jistém zaváhání, ten druhý ji zvedl, zapálil ji od té své, a řekl: "Ha, teď mám víc než Ty, jen si něco zkus!". To zdvihnutí zápalky bylo Bushovo odstoupení od ABM smlouvy brzy po jeho nástupu k moci. Smlouva by zavázala obě strany k tomu že nebudou vyvíjet 'proti-raketový štít', že tedy zůstanou v režimu MAD a předpokládala, že se bude pokračovat v oboustranném odzbrojování (SALTIII atd). Tento možný vývoj byl přerušen nástupem k moci neokonservativci (neokony) v čele s Boltonem Tento vývoj nyní může být zvrácen. Svět se může vrátit do doby před nástupem neokonů k moci. Oči světa jsou nyní upřeny na Polsko a Česko, kde měl stát prvý pomník zavržení smlouvy ABM a zavržení odzbrojování.

Bývalý velvyslanec Bolton zatroubil na poplach jako první (pokud pomineme A. Vondru a Kaczynskeho :-) slovy:

Freeing America from the 1972 Anti-Ballistic Missile Treaty's antiquated constraints is rightly regarded as one of President Bush's most significant achievements
Osvobození Ameriky od zastaralé ABM smlouvy, se právem považuje, za nejvýznamnější Bushův výdobytek ..

Zde souhlasím, jen se lišíme ve hodnocení jeho hodnoty. Neokonské plány spočívali na představě, že US může dosáhnout takové převahy nad Ruskem, ze MAD rovnováha přestane platit, Rusko přijde na mizinu, bude se i nadále rozpadat, bude muset ustoupit ze svých mocenských posic. Ale MAD hra je symetrická. pokus dosáhnout převahy přivedl i US na mizinu. Rusko se stalo částí nového spojenectví, zvané SCO, které je opět rovnoceným partnerem Spojených států. Nerozpadlo se Rusko, ale unilateralism.

Hráči na mezinárodní scéně jsou teď: SCO , US, EU, LA (=jižní Amerika) a Muslim brotherhood. SCO založená Čínou, Ruskem, Kazachstanem, Kyrgyzstanem, and Tajikistanem v roce 2001, jako reakce na agresivní Bushovu politiku, teď zahrnuje i Indii a Irán. Místo aby se Rusko a Asie položili neokonům k nohám se vytvořili nové aliance.

Bolton řekl o Obamově vyhýbavé odpovědi po osudu Štítu:

Well, I think this is part of the naivete and inexperience [ of Obama's team ]
Hmm, myslím, že toto [nepokračování v Bushově politice] je část naivity a nedostatek zkušenosti [ Obamova týmu]

a Robert Gates, ministr zahraničí, řekl: v článku "Změní Obama Bushovu posici na proti-raketový štít?" toto:

.. building the U.S. defense system in the area would help protect Russia as well against a possible attack from nearby Iran.
Vybudování US obraného systému v této oblast [východní Evropě] pomůže chránit i Rusko, od států jako je Irán ..

. Jenže Rusko a Irán spolu spolupracují v rámci SCO, mimo jiné i na Iránském nukleárním programu. Rusko se neobává Iránu ani Číny. Naopak, tyto země se obávaly Bushovy Ameriky. Zďá se že jsou ochotny vyčkat toho jakým směrem se Amerika po volbách vydá. Nejen Rusko, ale i EU, slovy Sarkozyho říkají Missile shield 'misguided' (Protiraketový štít je špatná cesta).

Nemusíte s tím souhlasit. Cesta vzájemného snižováni napětí, a postupného odzbojování, ktera se teď znovu otvírá, má svá nebezpečí. Ale prosím všechny zúčastněné, aby z celé té vážné otázky nedělali frašku, tím že by říkali, že teď ten štít má chránit Rusko před Íránem, a nebo tím, že snad US mají teď povinnost v té Bushově výchylce pokračovat.

Proto si Američané Obamu zvolili, aby průchodnost této jiné cesty znovu uvážil. Chtěli změnu a budou ji mít. Pokus pana Kaczynskeho Obamu přidržet ke staré politice, samozřejmě nevyšel, a doufám že čeští politici se takto nebudou ztrapňovat. Bezpečnost Česka i Polska je dána jejich členstvím v EU a je v jejich zájmu aby EU vedla jednotnou zahraniční politiku, protože ta je předpokladem společné obrany. Pokud EU bude chtIt mít štít, bude si ho asi muset zaplatit.

Je zase ráno v Americe, a možná i nový den pro celou planetu.

1 komentář:

  1. Druhou studenou nepotrebujeme, a je videt, ze Obamovi chteji neokoni zatopit. Bude to mit tezke.

    Dalsi poznamka je, ze Sarkozy ma pravo mluvit za Evropskou unii asi takove, jako bude mit behem ceskeho predsednictvi Klaus, az bude tvrdit, ze oteplovani je komunisticky vymysl. V pripade Sarkozyho bohuzel. Muze rikat, co chce, ale velky vyznam to nema, coz je mi v pripade radaru lito.

    OdpovědětVymazat