sobota 20. listopadu 2010

Korupce - Dá se s tím něco dělat?

Jak bojují s korupcí jinde

V USA neexistují akcie na doručitele, ani vkladní knížky na doručitele. Všechny transakce provádějí makléři, kteří jsou přísně licencovaní příslušnou agenturou. Agentura SEC byla vytvořena během Progresivní éry, éry, která následovala Gilded éru .
Pomáhá to? Není to perfektní, ale je to lepší než tady. Za George Bushe mladšího SEC a regulace trhu nebyly zrušeny, ale byli povoleny některé nové produkty' a 'bankovní průmysl' vytvořil produkty' jako CDSs " (Credit default swaps -- nové 'nástroje', které se staré kontroly zakazovali, a které umožnily bankám prodávat balíky bezcenných hypoték. To byla jedna z příčin 'bubliny' na trhu realit a následné krize.
Během Progresivní éry která zahrnovala hospodárskou krizi 1893-1903, v USA 'Civil Service' (Státní služba) nahradila dřívější 'patronage system' (tedy trafiky pro vysoké spolustraníky). U nás takový zákon byl schválen ale nějak upadl v zapomenutí. To je škoda, protože Státní služba také eliminuje nestydaté platy, které členové správníchh rad a státních či městských podniků u nás pobírají.V USA CEOs (ředitelé) firem také pobírají neúměrné platy a bonusy, ale jen u soukromých firem, kde si na ně musí aspoň v konkurenci vydělat. Ne u podniků, či spíše úřadům jako VZP či DP, které konkurenci nemaji. Trochu se to blíží té české praxi u bank, které vláda zahránila před bankrotem, no ale neřekl jsem, že je tam vše ideální, že ne. Taky proti bonusům bankéřů Američané reptají.

Poctivé volby jsou jen první krok

Svobodný tisk, kontrolní úřady a NGO hlídací psi jsou doplnkém pro fungující demokracii.
Jak správně řekl Jiří Boudal, potřebujeme víc
watchdogových iniciativ a organizací. Slovo 'watchdogové' mi nelíbí; řekl bych dozorčí nevládní organizace, nebo prostě, potřebujeme více 'hlídacích psů'- občanských sdružení, jako jsou

  • http://www.nekorupci.cz/
  • http://praguewatch.cz/
  • http://www.bezkorupce.cz/
    které sledují legislativní proces, hlasování poslanců a senátorů, a které si postupně získávají důvěru voličů, a tím i vliv. Je na takových sdruženích, aby přiměla kandidáty na úřad k specifickým závazkům a pak dohlédla na jejich plnění.
    Hesla z billboardů typu

  • Města pro život! nebo
  • Více zeleniny :-)

  • jsou k ničemu. Nic konkrétního neslibují, k ničemu nezavazují. V Americe se jim posměšně říká "motherhood and apple pie," tedy “za maminku a buchty.“ Takové 'hlídací' NGO také mohou poskytnout odbornou analyzu. Jistěže mohou také lhát (jako mnohé americké koupené think-tanky) ale během času se některé ukáží jako víc či míň věrohodné. Jako hypotetický příklad, můžem uvést "expertizu", kde se říká "Starost o to, jak na tom budou za 15 let ledovce v Grónsku, jsou starosti bohatého muže" . Až se přivalí do Evropy miliony uprchlíků z nejchudší zemé světa, z Bangladeše, si vzpomeneme, že Scientific American psal již v roce 2010, že voda z tajících ledovců může zaplavit polovinu Bangladeše. atd Pravda, 15 let je dlouhá doba. Možná že český novinář pozná i dřív kde najít experty a jak poskytnout vyváženou analyzu.
    V USA se mnohem přísněji dodržují pravidla o střetu zájmů než zde.
    Poslanec, úředník či funkcionář nesmí současně pracovat v soukromé firmě a mít vliv na zakázky, které ta firma dostává.
    Účinou metodou jak zabránit předražování veřejných zakázek a korupci je americká GSA <(General Services Adminstration) Tato agentura, která byla zřízena po druhé světové válce, má na starosti koupi i prodej potřeb a produktů pro vládu. Pokud některé ministerstvo potřebuje třeba 1000 počítačů nebo psacích stolů, nekupuje je samo. Pošle tu objednávku GSA, a ta má odborné nákupčí a na běžné potřeby sjednané kupní smlouvy za rozumnou cenu. (Ty ceny jsou na Internetu, takže si je může každý zkontrolovat na příklad pro displeje zde a případně navrhnout té GSA i lepší cenu).
    GSA kontroluje i úhrady za služební cesty a jiné výdaje. GSA má na starosti i koupě a prodej nemovitostí. Takže tohle:
  • "Posudek znalce zněl tehdy jednoznačně: pozemky pod hotelem Hilton v centru Prahy mají cenu 563 miliónů. Stačil ale jeden podpis ..." a stát se jich zbavil za zlomek - za 20 milionů. Bohmová se brání, že na obří slevě se s firmou dohodlo tehdejší vedení ministerstva. Byla sice u několika jednání, ale prý do nich téměř nezasahovala - rokovalo se totiž anglicky.
    Nebo tohle:
  • Kromě hrozby stamilinové pokuty Aktuálně.cz již dříve upozornilo na pochybnosti jak o transparentnosti samotného výběrového řízení, tak vítězného konsorcia Prague Military Hospital Concession, které zvítězilo po vyřazení ostatních uchazečů. by se tam stát nemohlo a nebo aspoň nemohlo opakovat.. Kdyby odborník jednou schválil takový podvod, tak by letěl, nebo seděl. Nejspíš oboje. Zaměstnanci GSA jsou součástí 'civil service' (Státní služby), a tedy se nemění, když přijde nová vláda nebo nový ministr. Samozřejmě, mohou být vyhozeni, nebo posláni do vězení, dopustí-li se zpronevěry nebo podvodu, ale jinak jsou chráněni před nátlakem politiků. Takže nějaké "Fischer byl proti, ale ukecali ho" tam neexistuje. Neúměrné pokuty za zrušení nevýhodných zakázek, které podepsal kdosi, vždy z té předchozí vlády, tam neexistují. Když tak čtu v českých novinách ty české 'odborníky' na Ameriku, pana Veselého, Tomáška, Clair, atd., o tom, jak tam všichni zešíleli, tak si říkám, že by někdy měli pro srovnání napsat o kocourkovském hospodaření tady, v Česku. Tady nic šíleného neexistuje, tady je to přece normální.
    TransparencyInternational sestavuje každý rok žebříček zemí podle korupce.
    České publikace jsou ZZDE Mapa světové korupce je ZDE


    Z tabulky pro
    všechny země pro srovnání vybírám:
    země pořadí 2010 2009 2008
    USA 22 7.1 7.5 7.3
    ČR 53 4.6 4.9 5.2
    Kenya 154 2.1 2.2 2.2
    Somálsko 178 1.1 1.1 1
    Pořadí je od nejlepší (Dánsko) k nejhorší (Somálsko) a pro každý rok CPI index ukazuje na škále od 1 do 10, jak moc se dá jednat bez úplatků (1 = vůbec ne, 10 = zcela). Poslechněte si prosím TED talk pana Eigena, zakladatele nevládní organizace Transparency International. Je o korupci a trvá 16 minut. Jak jsme již dříve vysvětlili, tato TED přednáška, i mnohé jiné lze poslechnout i s  českými titulky .
    Jak pan Eigen vysvětlil, dávat úplatky cizím (tedy v tomto případě českým) úředníkům, je v Evropě nezákoné. Takový zákon platí i v USA. Je třeba toho zákona využít. Mělo by být i nezákoné takový pokus o vydírání neohlásit, protože policie nemůže případ vyšetřit a získat důkazy. Bez toho je to slovo jednoho, proti slovu druhého, a korupce vesele kvete dál.
    Karel Čapek napsal "Pravda vítězí - ale dá to fušku.“ Určitě se nám nepodaří korupci vymýtit, ale mohlo by se nám podařit dostat se z 53. místa někam výš. Třeba i na 20.
    Ano. Dohnat a předehnat? a proč ne?


    Časopis Scientific American vychází i v Češtině
    Starší čísla

  • Žádné komentáře: