pátek 14. června 2013

Listina práv - dodatek šestý


Všichni znají První dodatek k americké ústavě - svoboda slova a vyznání. O tom není potřeba diskutovat. Ale hodně se teď mluví, aspoň v Americe, o dodatku druhém, který zaručuje občanům právo vlastnit zbraně, včetně samopalů. O tom právu diskuze není. Hádají se o tom, zda úřady mají mít právo vyžadovat kontrolu toho zda kupující je normální a zakázat prodej pokud zájemce vypadá jako šílenec. Zákon má podporu 90% obyvatel , ale neprošel. Takže schopnost vlády ignorovat názor převážné většiny není vlastní jen české republice. Je to vlastní všem nepřímým demokraciím, Někde občané dokáží postupně tyto arogantní zástupce v parlamentu vyměnit. To nám v Česku nehrozí. Místo domluvy máme výzvy a výkřiky nebo nadávky na internetu. Ovšem někdy vymění uvážlivé zástupce. Otázka, zda nechat úředníky rozhodovat kdo je a kdo není normální není černo-bílá. Je riziko, že někteří vůdčí politici by neprošli, a naopak, někteří psychopati vypadají i na druhý pohled normální, jako třeba ti dva teroristi z Bostonu.
No ale tím se tady nebudeme zabývat. Tato glosa je o pátém až sedmém dodatku k americké ústavě , které chrání občana před zvůlí policie a moci zkorumpovaných soudců. .I v Americe jsou zkorumpovaní soudci. Jako u nás. Dávný český sen "Dohnat a předehnat" byl možná již naplněn.

Těch dodatků k ústavě je celkem 27 a prvních deset tvoří "Listinu práv (Bill of rights)" Mají své historické kořeny ve špatných zkušenostech kolonistů s Anglickou monarchií, kde vláda trestala
občany
třeba jen za to, že projevili nesouhlas s králem nebo vyznávali jiné než povolené náboženství. Policie je mohla uvěznit, nebo i mučit a zabít, a to vše bez řádného soudu. Co je "Řádný soud (due process)" je definováno právě tím šestým dodatkem, který v originále vypadá takto:


"In all criminal prosecutions, the accused shall enjoy the right to a speedy and public trial, by an impartial jury of the State and district wherein the crime shall have been committed, which district shall have been previously ascertained by law, and to be informed of the nature and cause of the accusation; to be confronted with the witnesses against him; to have compulsory process for obtaining witnesses in his favor, and to have the Assistance of Counsel for his defence."

Což znamená:

Speedy trial - právo na to by Váš případ přišel před soud rychle. Jinak by Vás vláda může věznit celé měsíce, ba i roky, a nebo Vás vyšetřovat třeba osm let, a nikdy by jste neměli možnost se účinně bránit před soudem.

Žalobce musí být z okrsku, kde se údajně zločin stal, takže policie se nemůže poptávat až najde žalobce a soudce, který jim půjde na ruku. To slovo "údajný (alleged crime)" je velmi důležité. Pokud sedíte ve vazbě jste v nevýhodě. Třeba sedíte už rok a Váš žalobce dovoluje úniky vybraných obvinění tisku, takže se o Vás začíná mluvit a myslet jako o zločinci. Tím by šestý dodatek byl porušen. Dokud soud nerozhodne jinak, jste jen údajným zločincem. Jen výjimečně, pro dobrý důvod, může soudce zamítnout propuštění na kauci. Tak třeba to, že máte kamaráda nebo příbuzné v jiném státu,
a mohl byste tam utéct, není dostatečný důvod, protože státy unie mají dohodu o vydávání odsouzených a podezřelých.

Váš soud musí být veřejný (s výjimkami pro národní bezpečnost) a rozsudek musí být rozhodnutý porotou. Tohle je to nejdůležitější právo. Možná si pamatujete, jako jeden z prvých kroků ke zničení demokracie, po 'Vítězném únoru' komunisté nahradili porotce 'soudci z lidu', kteří nebyli vylosováni nebo zvoleni, ale vybráni tak aby souhlasili s žalobcem. Porotci také musí být z okrsku, kde se údajný zločin stal.
Nejen žalobce, ale i obhájce má právo předvolat svědky a přístup ke všem dokumentům, které policie shromáždí. Nejen žalobce ale i obhájce může žádat soud aby svědky předvolal a přiměl k tomu aby vypovídali.

Historie má mnoho příkladů toho, že není tak důležité jestli vyhraje ve volbách pravice nebo levice, jako to jestli vyhraje strana, která respektuje práva občanů, tedy i práva občanů obžalovaných. Dnes, u nás, je velký a oprávněný hněv na korupčníky. Skoro každý čteme, že policie obvinila, nebo i zatkla někoho za korupci.

Je dobře, že policie je aktivní a horlivá ve vyšetřování korupce. Ale nezapomeňte, že všichni tito lidé jsou nevinní, dokud je řádný soud nezná vinnými. Policie není vybavená na to aby určila vinu ale jen na to aby shromáždila důkazy. Vinu, v právním státu, určuje porota.
Policie si také může vybírat k vyšetřování jen ty podezřelé, kteří se vládě nelíbí. Třeba tisk stále dostává negativní zprávy, jen negativní zprávy, o Vašem případu, zřejmě z vaší obžaloby, která až do soudu má být neveřejná. Třeba váš přítel podá polici stížnost na tyto nezákonné úniky.. Policie si může vybrat se tím zabývat, nebo to odložit. Bez práv na 'řádný soud' prostě nemáte šanci.
Nebezpečí ztráty demokracie a svobody je největší
právě v těžkých dobách, v těch situacích, kdy veřejnost je právem rozhněvaná na nějakou skupinu, a zapomene na lekce historie.
Již Jefferson vyslovil

varování
, které lze stručně přeložit jako "Lidé bděte". Ovšem, nejde o to co politici říkají, ale o to co se za jejich vlády děje. Až toto většina pochopí, můžeme ušetřit na předvolebních kampaních.

Nejsem právník, ale zajímá mě jak to funguje u nás. Možná nějaký odborník, nebo dokonce kandidát na voleného zástupce lidu nám tohle vysvětli?

Možná i u nás bychom měli taková pravidla řádného soudu, jaké v Americe zaručuje šestý dodatek. Co myslíte?


Původně vyšlo v Blogu Čtenáře: ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat