pátek 14. června 2013

Vymknuta z kloubu, doba ...


Ten citát z úvodního dějství Hamleta se jen na českém internetu vyskytuje přes 2000x. Všichni asi souhlasí, že "Doba šílí.." Tedy všichni až na Hamleta, který tohle nikdy neřekl. Ve starším a věrnějším překladu Hamlet řekl:

"Čas vymknut z dráhy. -- Kleté povolání!
Být zrozenu k jeho napravování!"

Takže neběží o to co dělá čas, ale o to co s tím dělat. Může člověk sedět za pecí, koukat z okna, a čekat až ten nečas přejde?

Hamlet dochází k závěru. že to nestačí. Nestačí občas napsat nějakou výzvu a nadávat, ale že právě on "byl zrozen k tomu aby čas napravil". On a jeho přátelé, tedy mladá generace, musí s tou hnilobou v Dánsku něco udělat. Nemá z toho radost:

"O cursed spite " - "Kleté povolání (nebo povinnost či vzdor)".
Raději by randil s Ofélií a frendil na Facebuku. Toho musí nechat a musí zjistit zda ty zločiny se opravdu staly a nebo zda to je jen jeho paranoidní přelud.

Netřeba říci, doufám, že hra Hamlet je tragedie, která končí násobnou smrtí, utopením, jedem a rapírem. Moderní repríza, náprava toho co je shnilého v Česku, užije moderních zbraní, tedy debaty a volebních lístků a může skončit šťastně. Nebude to sice komedie, ale účinkující zůstanou na živu -- možná nový žánr: absurdní komedie.

Hamlet může namítat: "Proč 'ausgerechnet já' to mám napravovat? Starší lidé jsou zkušenější a oni nám to nadrobili. Generace se střídají stále a spojitě, co je na dnešku tak zvláštního?"

To je tak Hamlete: Čas je vyklouben protože stále běží ve starých, vyjetých kolejích. Nová doba, nové poznání si občas vyžaduje radikální změnu směřování.
Max Plank, který se zúčastnil revoluce ve fyzice v letech 1905 - 1920 napsal

Nové poznání ve vědě nevítězí tím, že přesvědčí své oponenty, takže ti vidí novou pravdu,
 ale tím, že oponenti vymřou a nová generace vyroste s novou pravdou.
U nás, v Česku se starší politická generace také nepřizpůsobila nové světové situaci. Generace disidentů stále bojuje minulou válku, válku s komunismem. Její rada mladým je: "Když někdo, kdo byl ve straně kandiduje v demokratických volbách, pokřikujte na něho : "Že se nestydíš, ty soudruhu jeden" a když ho třeba lidé zvolí, tak běžte do ulic a držte hladovku. Jeho voliči zřejmě neznají minulost a tak nemají právo na zastoupení.
Tím neříkám, že máme minulost zapomenout, ale jen to že ji nesmíme nechat určit naši budoucnost. Naše země byla ve 20tém století dvakrát okupována cizí mocí, a předtím, od Bílé hory, že ano, byla 300 let v žaláři národů. Znamená to, že nemáme být, dobrovolně aktivními členy EU, jak by Vám bobohujeři chtěli namluvit? Nebo to jen znamená, že poučeni minulostí, musíme zvážit současnou situaci a její možnosti.
Hamlet to chápe a ví že nemůže čas napravit sám. Svým přátelům slibuje:  
        "his love and  friending to you,  .... Let us go in together;  .." 
Úplný citát je pod článkem

V čem je dnešní doba tak jiná ?



V roce 2006, než byl Obama zvolen presidentem po prvé, jsem napsal :
Pokud volby vyhrají Demokraté, Bushova doktrína bude opuštěna. 
Je dokonce možné, že celý neokonský program bude zavržen a stane se jen episodou,
 jakou kdysi byla éra McCarthyho. 
Ta začala v roce 1950, poté co Sovětský svaz získal jaderné zbraně. 
Skončila v roce 1954, kdy byla zavržena coby 'hon na čarodějnice' ..." 

To se teď stalo. Program neokonů - 'zabránit jakékoli zemi aby se mohla v budoucnosti stát hrozbou Spojeným státům' byl opuštěn. Studená válka ovšem i po konci McCarthismu pokračovala a dokonce podle scénáře, který na jejím počátku vyhlásil Foster Dulles, když řekl :

"in a perpetual arms race, the Russians would bankrupt themselves first .
. (Ve zbrojním závodě bez konce, Rusové přijdou na mizinu první ..)" 
Měl pravdu. Jan Denver přirovnal Studenou válku a doktrínu MAD k situaci dvou lidí, kteří sedí ve bazénu naplněném benzinem, a horečně vyrábí zápalky. V tomto jednoduchém duchu bych popsal konec takto: Gorbačova začala zapálená zápalka, kterou držel v ruce pálit, tak ji sfoukl, zahodil a řekl: "Tohle je blbost. Zkusme se domluvit" a propustil Lidové republiky ze žaláře. A Bush mladší se shýbl, zdvihl ji, zapálil ji od té své a řekl " Haha, teď mám
dvě, tak si něco zkus" a napadl Irák. Tím naplnil Dullesův plán, že USA přijde na mizinu jako druhé.
Vývoj amerického státního dluhu, ukazuje, že zhruba 60% přidali Republikáni počínaje Reaganem a 20% utratil Obama na všelijaké 'stimuly', záchranu bankrotujících bank, pojišťoven a velkých podniků. Zbytek tedy asi 5 E12 dolarů byl dluh ke konci Carterovy vlády tedy před nástupem neokonů. (Zde E12 je 1 a 12 nul, tedy milion milionů, což je trilion v USA 'short scale' ale bilion v naší 'long scale' terminologii).



Historie "neokonservativního hnutí", tedy historie neokonů, je dobře popsána v BBC seriálu
Moc nočních můr . Zde je galerie těch
slavnějších neokonů, které známe z Bushovy vlády. Jak si povšimnete, žádný z nich se nevyskytuje v nové vládě, kterou teď Obama dává dohromady. Ministerstvo obrany bude teď mít Chuck Hagel, ne zrovna holubice - ale umírněný Republikán, který byl nejen proti invasi do Iráku, a Íránu, ale radil Obamovi proti 'surge' v Afghánistánu, (navýšení počtu vojáků o 330.000 vojáků), které Obama nařídil v roce 2010. Ten 'surge' byl neúspěch. Taliban je teď silnější než tehdy a jak Afghánistán, tak Pákistán se bouří proti 'dočasnému pobytu spřátelených vojsk (a jejich dronů)' na jejich území.


Ale Obama uspěl v oživení ekonomie. Akcie (Dow-Jones index ) se vyšplhali na úroveň kterou měli před krizí a nezaměstnanost (konečně) klesla na 7.5%. Ten úspěch byl nezbytný pro znovuzvolení, ale ne to hlavní. Obamův vyzyvatel, Romney, jel v těch starých kolejích. Nazval Rusko hlavním geopolitickým nepřítelem a sliboval že postaví Radar. Ten 'náš' - ale v Polsku. (Česká vláda ignorovala, že 80% bylo proti němu, ale v Americe si toho všimli.) O změně klimatu se ve volební kampani moc nemluvilo, protože většina voličů se ke globálnímu oteplování stavěla chladně. Vyzyvatel si dokonce v jednom klipu dělal z Obamy srandu, že jako Obama chce zpomalit růst hladiny světových oceánů, zatím co on, Romney, chce zpomalit růst daní. To se mu vymstilo když 6 dnů před volbami Hurikán Sandy poničil Východní pobřeží země . Bylo to jako by Gaia - symbol žijící planety - se tentokrát postarala o Říjnové překvapení a tak posunula Obamovo vítězství k neobyčejnému poměru 330 k 206.




Pokud chcete napravir čas, musíte nejprve rozumět době v níž žijete


Původně vyšlo v Blogu Čtenáře ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat